Tanker Sounion se podařilo odtáhnout do bezpečí, uvedla námořní mise EU

Ropný tanker Sounion plující pod řeckou vlajkou, který týdny hořel po útoku jemenských povstalců, záchranáři úspěšně odtáhli do bezpečí, aniž by došlo k úniku ropy. Uvedla to agentura AP s odvoláním na dnešní prohlášení námořní mise Evropské unie.

Tanker Sounion se podařilo odtáhnout do bezpečí, uvedla námořní mise EU

Sounion dosáhl vod vzdálených od Jemenu, zatímco Íránem podporovaní rebelové Húsíové mezitím tvrdili, že sestřelili další americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Na internetu se objevilo video zachycující to, co vypadalo jako zásah protileteckou raketou vypálenou ze země, a hořící trosky rozházené po zemi.

Tyto dvě události podle AP svědčí o problémech, kterým čelí svět ve snaze zmírnit kampaň Húsíů proti lodní dopravě zahájené kvůli válce mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Húsíové sice umožnili odvléct Sounion, nadále však ohrožují lodě plující v Rudém moři vodní cestou, po které se dříve přepravovalo zboží za bilion dolarů ročně (asi 22,6 bilionu Kč).

"Loď Sounion byla úspěšně odtažena do bezpečné oblasti bez úniku ropy. Zatímco soukromé zúčastněné strany dokončí záchrannou operaci, Aspides bude nadále situaci monitorovat,"" uvedla unijní mise na sociální síti X. Dodala, že díky úzké spolupráci všech zainteresovaných stran se podařilo zabránit ekologické katastrofě, která by postihla celý region.

Podle dřívějších zpráv hrozilo, že z hořícího 274 metrů dlouhého tankeru, ze kterého byla evakuována posádka, unikne jeden milion barelů ropy.

Mezitím americké ozbrojené síly uvedly, že vědí o tvrzení Húsiů í o údajném sestřelení dronu na jihozápadě země, aniž by uvedly další podrobnosti.

Húsíové v minulosti přeháněli tvrzení o úspěších v kampani proti lodní dopravě v Rudém moři. Video na internetu však věrohodnost jejich tvrzení podpořilo. Americké ozbrojené síly ztrátu žádného stroje nepřiznaly.

Reapery, které stojí kolem 30 milionů dolarů za kus (asi 680 milionů Kč), mohou létat ve výšce přesahující 15.000 metrů a ve vzduchu vydrží až 24 hodin.. Drony nad Jemenem nasadily jak americké ozbrojené síly, tak zpravodajská služba CIA.

Od začátku války v Pásmu Gazy, která začala po bezprecedentním útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael, Húsíové pomocí dronů a raket zaútočili na více než 80 plavidel. V rámci operací, při nichž zahynuli také čtyři námořníci, se zmocnili jednoho plavidla a dvě potopili. Další rakety a drony byly buď zachyceny koalicí vedenou USA v Rudém moři, nebo nedosáhly svých cílů, mezi nimiž byla i západní vojenská plavidla.

Povstalci tvrdí, že se zaměřují na lodě spojené s Izraelem, USA nebo Británií, aby si vynutili ukončení izraelské ofenzivy proti Hamásu v Gaze. Mnohé z napadených lodí však s konfliktem souvisí jen málo nebo vůbec, včetně některých lodí plujících do Íránu, podotkla AP.

Súvisiace články

NSS zamítl stížnost firmy České štěrkopísky, která chce těžit na Hodonínsku

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost společnosti České štěrkopísky, která usiluje o možnost těžby u Moravského…

Cílem EU je v zimě zajistit pro Ukrajinu celkem 4,5 gigawattů elektřiny

Cílem Evropské unie je letos v zimě zajistit pro Ukrajinu celkem 4,5 gigawattů elektrické energie, oznámila dnes předsedkyně Evrop…

WNISR: Rusko a západní země jsou dál vzájemně závislé v oblasti jádra

Rusko a západní země jsou na sobě v oblasti jaderné energetiky nadále vzájemně závislé. To zčásti vysvětluje, proč evropské země v…

Ropa Brent - Intradenní výhled 19.9.2024

Pivot: 72,90 Preferovaný scénář: Dlouhé (long) pozice nad 72,90 s cílem na 74,25 a dále pak až na 74,80.

Ropa WTI - Intradenní výhled 19.9.2024

Pivot: 70,00 Preferovaný scénář: Krátké (short) pozice pod 70,00 s cílem na 68,95 a dále pak až na 68,50.

Kalendár akcií

Webinář ERÚ: Sdílení elektřiny

25. 09. 2024 09:00 - 12:30
Online
Webinář je určen zájemcům o sdílení elektřiny, žadatelům výzvy č. 7 MŽP, energetickým koordinátorům a účastníkům Platformy ZES. Tři hlavní prezentace...

Fotovoltaika v praxi

25. 09. 2024 09:00 - 26. 09. 2024 17:00
Praha i ONLINE
Konference o legislativních podmínkách, povolovacích procesech, financování, zkušenostech z praxe i nových trendech v oblasti obnovitelných zdrojů ene...

JESENNÁ KONFERENCIA SPNZ

26. 09. 2024 12:00 - 27. 09. 2024 12:30
Starý Smokovec
26.9.2024 (štvrtok) 12:00 - 13:00 Registrácia 13:00 - 13:10 Otvorenie JK SPNZ 13:15 - 14:30 1. PANEL: Efe...

ENERGETIKA KOLEM NÁS – AMBICE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE, DIGITALIZACE ENERGETIKY VS. BEZPEČNOST, VODÍK – BUDOUCNOST TEPLÁRENSTVÍ?

10. 10. 2024 09:00 - 12:00
Brno
Český svaz zaměstnavatelů v energetice si Vás dovoluje pozvat na odbornou konferenci, která se uskuteční v rámci doprovodného programu 65. Mezinárodní...

ENERGY-HUB je moderná nezávislá platforma pre priebežné zdieľanie spravodajstva a analytických článkov z energetického sektora. V rámci nášho portfólia ponúkame monitoring českej, slovenskej aj zahraničnej tlače.

84750
Počet publikovaných noviniek
2092
Počet publikovaných akcií
1122
Počet publikovaných článkov
ENERGY-HUB využívá spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom.
Prepis, šírenie alebo ďalšie sprístupňovanie akéhokoľvek obsahu alebo jeho časti verejnosti je bez predchádzajúceho súhlasu výslovne zakázané.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika