Konsolidační balíček vlády výrazně zhorší situaci zaměstnanců, uvedl OS ECHO

Odborový svaz ECHO (OS ECHO), který sdružuje pracovníky z energetiky a chemického průmyslu, vyzval vládu k přehodnocení některých částí jejího konsolidačního balíčku včetně důchodové a daňové reformy. Podle svazu vládní opatření výrazně zhorší ekonomickou i zdravotní situaci zaměstnanců ve zmíněných oborech. Shodli se na tom dnes delegáti sjezdu OS ECHO. ČTK to sdělil nový předseda odborového svazu Karel Klusák. Delegáti zároveň podpořili stávkovou pohotovost.

Konsolidační balíček vlády výrazně zhorší situaci zaměstnanců, uvedl OS ECHO

"Vyzýváme vládu, aby přehodnotila dopady vládního konsolidačního balíčku na zaměstnance a jejich rodiny a přijala opatření ke zmírnění negativních důsledků. Vláda by měla zohlednit sociální dopady svých politik a zajistit, aby všechna opatření byla spravedlivá a vyvážená," uvedl svaz v dnešním prohlášení.

Odboráři zároveň představili několik konkrétních požadavků, které adresovali na vládu v souvislosti s jejím konsolidačním balíčkem. Například při důchodové reformě podle nich není přípustné zvýšit věk pro odchod do důchodu a zároveň nezachovat současný systém valorizace. Pro zaměstnance z takzvaných náročných profesí, kterých je podle svazu v energetice a chemickém průmyslu velké množství, zároveň žádají možnost dřívější penze bez jejího krácení.

Změny svaz chce i v případě dalších opatření. Delegáti dnes například kritizovali chystané změny v DPH. "Zkušenosti z minulých změn DPH i reakce obchodníků na současné změny jednoznačně prokazují, že reálně nedojde ke snížení cen u komodit se snižovanou DPH, naopak dojde ke zvýšení marže na straně obchodníka," uvedl svaz v prohlášení. Delegátům se nelíbí ani zavedení plateb na nemocenské pojištění na straně zaměstnanců, zrušení nepeněžitých benefitů, úpravy u členských příspěvků odborů, zrušení školkovného a další daňové změny. To vše podle svazu výrazně zatíží rozpočty zaměstnanců i jejich rodin.

Odborářům se zároveň nelíbí forma dialogu ze strany vlády. Podpořili proto Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) při dalších jednáních s vládou včetně stávkové pohotovosti.

Dvoudenní sjezd OS ECHO začal ve středu, kdy si delegáti zvolili nové vedení svazu. Jeho předsedou se stal dosavadní místopředseda za sekci energetiky Karel Klusák, který ve funkci nahradil Zdeňka Černého. Dnes ráno byli zvoleni také dva místopředsedové svazu. Za energetickou sekci jim bude Radek Sklenář a pro sekci chemického průmyslu Vladislav Jandásek.

Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy 94,1 miliardy Kč. V dalším roce by to mělo být celkem 53,4 miliardy korun. Kabinet počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy daňovými úpravami. Změnit se mají také odvody živnostníků a zaměstnanců. Součástí úprav bude i důchodová reforma, která změní podmínky pro odchod do penze a zmírní valorizaci důchodů.

Súvisiace články

Liberec chce získat až desetimilionovou dotaci na výměnu 856 svítidel

Liberec chce získat až desetimilionovou dotaci z evropského programu na výměnu 856 svítidel veřejného osvětlení. Výbojková světla…

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín Európskej únie, ukázala analýza

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie. V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zazna…

IEA: Nárůst nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje pařížské cíle

Prudký nárůst nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní…

ČEZ Prodej znovu zlevňuje, na roční fixaci elektřiny mohou zákazníci ušetřit v průměru u elektřiny téměř 1 370 korun a u plynu přes 3 400 korun

ČEZ Prodej má novou cenovou nabídku pro zákazníky, kteří preferují krátkodobé fixace. Elektřinu se závazkem na jeden rok nabídne d…

Pripomína to šmejdov. Za rady si plynári pýtajú peniaze, viacerí klienti chcú zmluvy dodatočne zrušiť

Za minulý rok evidujú osemdesiat podnetov voči SPP.

Kalendár akcií

23. energetický kongres ČR

16. 04. 2024 09:00 - 09:00
Praha
Transformace energetiky … ale jak? Bezpečnost, udržitelnost a dekarbonizace ve vizích, strategiích a investicích do roku 2030 resp. 2050.

SymGas 2024

16. 04. 2024 09:00 - 17. 04. 2024 18:00
Praha, Orea hotel Pyramida
SymGas je určen technickým odborníkům celého řetězce tuzemského plynárenství, od pracovníků údržby plynárenské soustavy přes konstruktéry až po revizn...

Dny teplárenství a energetiky

23. 04. 2024 09:00 - 24. 04. 2024 15:00
Clarion Congress Hotel Olomouc

XXXIII. Seminář energetiků

20. 05. 2024 09:00 - 22. 05. 2024 18:00
hotel Harmonie Luhačovice

ENERGY-HUB je moderná nezávislá platforma pre priebežné zdieľanie spravodajstva a analytických článkov z energetického sektora. V rámci nášho portfólia ponúkame monitoring českej, slovenskej aj zahraničnej tlače.

82386
Počet publikovaných noviniek
2092
Počet publikovaných akcií
1017
Počet publikovaných článkov
ENERGY-HUB využívá spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom.
Prepis, šírenie alebo ďalšie sprístupňovanie akéhokoľvek obsahu alebo jeho časti verejnosti je bez predchádzajúceho súhlasu výslovne zakázané.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika